Wat maakt een goed logo?

Wat maakt een goed logo?

Het ontwerpen van een goed logo is een vak en niet voor iedereen weggelegd. Het is natuurlijk mogelijk om zelf een logo te ontwerpen en door ons uit te laten werken. Schenk bij het ontwerpen extra aandacht aan de volgende punten.

Maak een uniek logo. Als het logo teveel lijkt op die van de concurrent is het mogelijk klanten te verliezen door verwarring. Verder is het natuurlijk onprofessioneel om een logo van een ander te ‘stelen’ en kan dit mogelijke juridische gevolgen hebben.

Ontwerp een logo dat de tand des tijds zal doorstaan. Mensen hebben de neiging om een logo te ontwerpen in de richting van de laatste trends. Het logo zal er dan op dat moment geweldig uitzien, maar houdt het logo nog stand over 4 jaar wanneer er een nieuwe trend is ontstaan? Ontwerp een logo dat over tien jaar nog steeds dezelfde boodschap en uitstraling overbrengt als nu.

Vermijd alle fancy technieken die beschikbaar zijn in grafisch ontwerp software. Wanneer je het logo wilt drukken op kleding kan er bijvoorbeeld geen schaduw of reflectie gedrukt worden. Zorg ervoor dat het logo kan worden geplaatst op verschillende ondergronden, niet alleen op papier maar ook op bijvoorbeeld kunststof (reclamebord/banner) katoen (kleding) en bedrijfsstempels.

Probeer het logo eenvoudig te houden zodat ook bij het schalen van het logo (verkleinen of vergroten) de uitstraling niet verloren gaat. Een complex logo zal veel details verliezen bij verkleining of kan onnodig de aandacht trekken op een design element bij vergroting.

Let op met kleurgebruik. De kleuren die je kiest moet passen bij het bedrijf (imago). Zorg er verder voor dat het logo ook in zwart-wit dezelfde uitstraling en boodschap blijft behouden waardoor het niet zijn herkenbaarheid verliest. Gebruik een contrastkleur indien je een design element wil benadrukken.

Zorg voor de juiste verhouding. Design het liefst een ontwerp dat in de buurt komt van een vierkant. Lukt dit niet probeer dan een horizontaal georiënteerd logo te ontwerpen. Voor websites en drukwerk is dit namelijk het meest praktisch.

About Santoso van Asseldonk

Projectcoördinator AWG-global
This entry was posted in Logo & Huisstijl design. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Volg ons op FacebookVolg ons op FacebookVolg ons op Facebook