Het Verhaal van het Web van Vandaag

Het Verhaal van het Web van Vandaag

Door de technologische vooruitgang leven we nu in een tijd waar onderzoek doen, lezen van nieuws en het bekijken van videos gemakkelijk te doen is door gebruik te maken van een computer. Onze dorst naar informatie wordt continu gelest door het World Wide Web.

Nieuwe hedendaagse websites hebben indrukwekkend webdesign. Er zijn ook enkele websites die touch screen technologie ondersteunen zodat je niet eens meer met je muis hoeft te scrollen of te nagiveren om van een bepaalde pagina naar de volgende te gaan.

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe dit allemaal is begonnen? Om hier antwoord op te geven gaan we terug in de tijd. Dit is hoe het allemaal begon.

De eerste websites werden gemaakt in de vroege jaren ’90. Maar de eerste ‘surfers’ uit die tijd konden niet anders zien dan een witte achtergrond, zwarte tekst en blauwe hyperlinks. Er waren in die tijd nog niet eens tabellen. Ja, alles was eenvoudig. Als kinderen van vandaag die webpagina’s zouden zien zouden ze vast en zeker zeggen “deze pagina is saai; ze hebben niet eens moeite gedaan voor deze website”. Maar voor de eerste generatie gebruikers was dit al een groot hulpmiddel om informatie te delen.

In het midden van de jaren ’90 vonden er een aantal verbeteringen plaats. Ontwikkelaars van software zullen gedacht hebben dat wanneer paragrafen, tabellen en afbeeldingen op papier gezet kunnen worden, webpaginas er ook beter uit zouden moeten zien. Ze verbeterden dit door een browser te ontwikkelen die dit soort features ondersteunde, de Netscape browser. Web designers hadden vanaf dat moment de mogelijkheid om eenvoudige text te mengen met grafische elementen. Tekstkleur en pagina achtergrond konden aangepast worden om de pagina er beter uit te laten zien.

In de late jaren ’90 waren webpagina’s beter geworden dan de pagina’s van de kranten en tijdschriften. Flash animatie werd geboren. Met de hulp van deze animaties werden websites nog beter qua uiterlijk.

De standaard taal van de web designers die gebruikt werd om web pagina’s te maken was enkel de HyperText Mark-up Language oftwel HTML. Door gebruik te maken van HTML tags konden designers de tekstkleur, tekstgrootte en de uitlijning van tekst aanpassen. Zo konden ze grotere tekst gebruiken voor titels en subtitels zodat alles er goed uitgelijnd uit zag. Maar het aanpassen van al deze elementen apart kostte designers veel tijd. Daarom werd er naast HTML ook een andere taal ontwikkeld voor webdesign, namelijk CSS (Cascading Style Sheet). Door een enkel woord aan te passen vanuit de CSS werden alle subtitels van de webpagina’s aangepast.

Na nog een aantal extra verbeteringen konden sommige features niet langer ondersteund worden door Netscape. De volgende generatie browser die werd ontwikkelt was Internet Explorer, die werd uitgebracht in augustus 1995. De volgende populaire browser was Mozilla Firefox welke uit kwam in november 2004. Naast Firefox is de meest gebruikte browsers van vandaag Google Chrome.

Makers van de eerste browsers hebben ook updates van hun browser uitgebracht om mee te kunnen komen met de populairste browsers van vandaag en dat is broodnodig. Zelfs op dit moment worden er meer en meer features toegevoegd aan het webdesign die gauw niet meer ondersteund zullen worden door de huidige browsers. Het spreekt daarom voor zich dat we de komende jaren iets nieuws kunnen verwachten in het World Wide Web.

About Santoso van Asseldonk

Projectcoördinator AWG-global
This entry was posted in Algemene Informatie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.


Volg ons op FacebookVolg ons op FacebookVolg ons op Facebook